Νέοι στην υφασμάτινη πάνα ;

Q&AVIDEO
Οι υφασμάτινες πάνες έχουν ασύγκριτα πλεονεκτήματα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενημερωθούν για αυτές οι γονείς που προσπαθούν να αποφασίσουν τι είδους πάνες θα χρησιμοποιήσουν στο μωρό τους.

Η πλενόμενη πάνα είναι ένα παρεξηγημένο προϊόν. Υπάρχει ελλιπής πληροφόρηση σχετικά με τις υφασμάτινες πάνες, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να μπερδεύονται και να αποτρέπονται από την χρήση τους. Η γνώση είναι δύναμη! Η μελέτη των διαθέσιμων πληροφοριών για τα οφέλη αλλά και τη χρήση υφασμάτινων πανών βοηθούν τους σύγχρονους γονείς να κατανοήσουν τα αποτελέσματα που θα έχει η επιλογή τους στην πολύτιμη βρεφική υγεία αλλά και στο περιβάλλον.

Οι παππούδες μας, οι γονείς μας, αλλά και πολλοί από εμάς, μεγαλώσαμε με υφασμάτινες πάνες. Εναλλακτική λύση δεν υπήρχε και οι νέοι γονείς είχαν μια και μόνο επιλογή, να χρησιμοποιήσουν πάνες από βαμβακερό ύφασμα. Ταυτόχρονα τα πλυντήρια και τα στεγνωτήρια ήταν ανύπαρκτα ή δυσεύρετα και τα προϊόντα καθαρισμού εντελώς αναποτελεσματικά. Για τον καθαρισμό τους, χρειαζόταν πλύσιμο στο χέρι και πολύωρο βράσιμο. Παρόλα αυτά, τα μωρά σπάνια παρουσίαζαν εξανθήματα και η εκπαίδευση των παιδιών στη μη χρήση πάνας, γινόταν από πολύ νεαρή ηλικία. Έτσι ήταν δύσκολο να βρεθεί παιδί, που να εισέρχεται στη νηπιακή ή προσχολική ηλικία, φορώντας πάνες. Στη συνέχεια ήρθε μια σύγχρονη ανακάλυψη : η πάνα μίας χρήσης. Η ευκολία της πάνας μιας χρήσης ήταν πραγματική επανάσταση και οι υφασμάτινες πάνες αποτέλεσαν παρελθόν για όλους. Οι μόνες που συνέχιζαν να χρησιμοποιούν πλενόμενες πάνες ήταν κάποιες «hippie μαμάδες», όπως μερικοί τις αποκαλούσαν!

Αυτό που οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν, είναι για την τοξικότητα της πάνας μιας χρήσης ! 

Υπάρχουν τόσες πολλές χημικές και τοξικές ουσίες, κάποιες από αυτές είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες, όπως χλώριο, διοξίνες και συνθετικά αρώματα, στις πάνες μιας χρήσης, που μπορεί να προκαλέσουν από απλά εξανθήματα στο ευαίσθητο δέρμα των μωρών, μέχρι αρκετές μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές πανών μιας χρήσης, αρνούνται να δημοσιεύουν τα συστατικά των προϊόντων τους, οπότε δικαιολογημένα δημιουργούνται ερωτηματικά για το ποια είναι αυτά και ποια η σχέση τους με την υγεία. Σε εργαστηριακές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Γερμανία, διαπιστώθηκε ότι πολλές πάνες μιας χρήσης περιείχαν ένα ισχυρό βιοκτόνο, το TBT το οποίο αποτελεί αποδεδειγμένα μια επικίνδυνη τοξική ουσία,  η οποία προκαλεί ερεθισμούς, αλλεργίες, νευρολογικές διαταραχές κ.α.

Σε άλλες ανεξάρτητες έρευνες που έγιναν στη Γερμανία, οι πάνες μιας χρήσης συνδέονται με συγκεκριμένες χημικές ουσίες που ευθύνονται για την υπογονιμότητα σε αγοράκια. Για την ορθή ενημέρωσή σας, μπορείτε να διαβάσετε αυτή την «έκθεση» του BBC report.

Η χημική ουσία που συνδέεται με το σύνδρομο του τοξικού σοκ σε ταμπόν εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολλές επώνυμες μάρκες πάνας μιας χρήσης. Όταν παρατηρήσετε ερεθισμό στα μάτια ή στο δέρμα του μωρού, θα πρέπει να αναλογιστείτε ότι αυτά είναι σημάδια του σώματος, όταν κάτι προσπαθεί να το βλάψει. Αυτά είναι τα ορατά αποτελέσματα, όταν ο ανθρώπινος οργανισμός προσπαθεί να προστατευτεί από κάτι πολύ χειρότερο. Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας επιβαρύνεται συνεχώς με ξένες χημικές ουσίες, έχει λιγότερα αντισώματα όταν αυτό εκτίθεται σε βακτήρια και ιούς.

Μην ξεχνάτε ότι οι ακαθαρσίες του μωρού παραμένουν για ένα διάστημα στην πάνα, απορροφώντας τις τοξίνες. Εάν συνειδητοποιήσετε ότι οι πάνες μιας χρήσης, είναι  τοξικά σκουπίδια που φοράει το μωρό σας καθημερινά, σίγουρα θα στραφείτε στα οφέλη που προσφέρουν οι υφασμάτινες πάνες, που δεν είναι άλλο από τη φυσική φροντίδα του δέρματος. Το δέρμα, είναι το μεγαλύτερο σε επιφάνεια όργανο του σώματος και απορροφά τα πάντα στο εσωτερικό του. Οπότε, ο λόγος επιλογής της υφασμάτινης πάνας είναι κατά κύριο λόγο η υγεία.

Τα σωστά υλικά που έρχονται σε επαφή με το δέρμα συμβάλλουν στην περιποίηση και φροντίδα του. Οτιδήποτε εμπεριέχει η πάνα και βρίσκεται σε επαφή με το δέρμα του μωρού, εισέρχεται στον οργανισμό του και ειδικότερα σε όργανα όπως το ήπαρ και τα νεφρά. Αρκετοί γονείς θεωρούν ότι χρησιμοποιώντας υφασμάτινες πάνες, συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση των αποβλήτων. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως, έχει επιλέξει τις υφασμάτινες πάνες, επειδή γνωρίζει καλά ότι όλες οι χημικές ουσίες που περιέχονται στην πάνα μιας χρήσης, απορροφούνται από το δέρμα ή ακόμα και από την εισπνοή.

Οι γονείς σήμερα αγοράζουν για τα μωρά τους βιολογικά τρόφιμα, βιολογικά βαμβακερά ρούχα, οικολογικά παιχνίδια. . . αλλά όταν πρόκειται για πάνες, θεωρούν φυσιολογικό το γεγονός, να αφήνουν τα παιδιά τους να κάθονται πάνω σε ακατέργαστες πλαστικές σακούλες, γεμάτες χημικά, 24 ώρες το 24ωρο, για 3 ολόκληρα χρόνια ! Οι πόροι του δέρματος των μωρών είναι τόσο εύθραυστοι και ευαίσθητοι, που απορροφούν τα πάντα. Μερικοί γονείς βρίσκουν συχνά κρυστάλλους, πάνω στο δέρμα των μωρών τους, κατά το άνοιγμα της πάνας μιας χρήσης.

ECO στοιχεία για τις υφασμάτινες πάνες

 • Ένα παιδί θα χρησιμοποιήσει περίπου 6.000 πάνες μιας χρήσης, έως την ηλικία των 36 μηνών, με αποτέλεσμα την παραγωγή ενός τόνου σκουπιδιών.
 • Οι πάνες μιας χρήσης, χρειάζονται πάνω από 500 χρόνια για να αποσυντεθούν και κανείς δεν είναι ακόμα σίγουρος, για το πότε αποσυντίθενται πλήρως.
 • Οι γονείς υποτίθεται ότι πρέπει να αφαιρούν τα στερεά απόβλητα, από τις πάνες και να τα απορρίπτουν στην τουαλέτα, κάτι που δεν γίνεται σχεδόν ποτέ. Έτσι, τα στερεά απόβλητα καταλήγουν στις χωματερές, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να μολύνουν τα υπόγεια ύδατα, γεγονός το οποίο συνιστά μεγάλη απειλή, για την άγρια ​​πανίδα και το οικοσύστημα της γης μας.

Κανείς δεν φαντάζεται την οικολογική καταστροφή που επιτελείται, πετώντας μια πάνα μιας χρήσης στα σκουπίδια ! Εκτός αυτού για την παραγωγή πανών μιας χρήσης μόνο για τα μωρά της Αμερικής, απαιτούνται περισσότερα από 200.000 δέντρα ετησίως !
Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν «μελέτες», που προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι πάνες μιας χρήσης, είναι οικονομικότερες από τις υφασμάτινες, λόγω του ότι οι δεύτερες πρέπει να πλένονται. Καλή προσπάθεια, αλλά αλήθεια πόσοι από εμάς έχουμε αναρωτηθεί ποιος χρηματοδοτεί τις παραπάνω μελέτες… ;;

Από την άλλη πλευρά, η διαδικασία παραγωγής για 24 έως 36 υφασμάτινες πάνες, απαιτεί ελάχιστους πόρους, με αποτέλεσμα πολύ λιγότερα απόβλητα. Τα πλυντήρια ρούχων στη σημερινή τους μορφή, επιτυγχάνουν μέγιστη εξοικονόμηση νερού, ενέργειας και τα απορρυπαντικά πλυντηρίων σήμερα είναι τόσο αποτελεσματικά, που αρκεί μόνο μια μικρή ποσότητα. Κατά την πλύση, για ένα πλήρες φορτίο από ρούχα στο πλυντήριο, απαιτείται η ίδια ποσότητα νερού με εκείνη που καταναλώνουμε, εάν τραβήξουμε μερικά καζανάκια τουαλέτας.

ad_yellow

Πώς μπορούμε να είμαστε εν γνώσει όλων αυτών, εντάξει με τη συνείδησή μας ;

Τώρα που έχετε μια σαφέστερη εικόνα της κατάστασης, μπορείτε να κατανοήσετε πλήρως τα οφέλη από τη χρήση υφασμάτινης πάνας.

Εμείς στην Charlie Banana® είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς βλέποντας το μαγικό κόσμο της υφασμάτινης πάνας, να αποκτά τον δέοντα χώρο που επιτέλους του ανήκει. Μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου σε όλο τον κόσμο, είναι πλέον λάτρεις αυτής της ιδέας, η οποία ολοένα και επεκτείνεται. Η υφασμάτινη πλενόμενη πάνα ήρθε επιτέλους για να μείνει, κάνοντάς μας υπερήφανους που συμβάλουμε στην προώθησή της, εντός της Ελληνικής επικράτειας και των Βαλκανίων.

Η αλήθεια είναι η εξής : Οι υφασμάτινες πάνες είναι θαυμάσιες σε πολλαπλά επίπεδα. Ξεχάστε τα χημικά και τις διάφορες ουσίες με τα περίεργα ονόματα και απλά σκεφτείτε:

 • Το μωρό σας δεν πρόκειται πια να βγάλει εξανθήματα στο ευαίσθητο κορμάκι του και θα κοιμάται πάντα σαν αγγελούδι.
 • Θα σας γλιτώσουν μια μικρή έως μεγάλη περιουσία.
 • Θα μπορείτε πλέον να αισθάνεστε οικολογικά ευσυνείδητοι.
 • Είναι άνετες, απαλές και μαλακές.
 • Είναι εύκολες στη χρήση και τη φροντίδα τους.
 • Το μωρό σας θα απαλλαγεί νωρίτερα από την χρήση της πάνας.
 • Είναι τόσο χαριτωμένες! Η πληθώρα σχεδίων και χρωμάτων στις υφασμάτινες πάνες που διατίθενται σήμερα, τις κάνουν να ταιριάζουν απόλυτα με την προσωπικότητα του κάθε μωρού.
 • Θα νιώσετε τόσο υπερήφανοι που χρησιμοποιείτε υφασμάτινες πάνες, ώστε με κάθε ευκαιρία θα τις επιδεικνύετε.

Και το σημαντικότερο, θα έχετε πάντα το μωρό σας, υγιές και ευτυχισμένο !